Son Eklenenler

Rock Sözlüğü | Metin Solmaz

19:17 , , , , ,

Pan Yayıncılık, 1994
(Tekrar Basım: 1998)



Kitap İncelemesi


Metin Solmaz, bir Rock müzik kitabı yazmış olmasına rağmen Rock müziğin sektörle ilişkisini eleştirerek söze başlıyor. Rock müzik üzerine kalem oynatan yahut kafa yoran herkesin katılarak veya reddederek ancak her ihtimalde tartışmadan duramayacağı alternatif bir bakış açısının yer aldığını söyleyebiliriz.


Rage Against the Machine grubunun bir konserinde, gaza gelen seyircinin bir tahribata girişmesinin ardından solistin paniklemesi olayını “Yıkım öneren bir grubun, önerdiği şeyle karşılaşınca paniklemesi bana Rock’n Roll’un özeti gibi geliyor” diyerek eleştiriyor ancak müziğin ve sektörün hakkının verilmesi gerektiğini düşündüğü açılardan hakkını da vererek devam ediyor: “Ama rock, zaman zaman sahici gelmese de hâlâ tek radikal ses, sicilinde epey temiz sayfa var.” (Sf.5)

Rock’ın devrimci olduğu fikrine de karşı çıkan Solmaz, “Rock’ın çıkışı ‘50’lerdeki Rock’n Roll’dur, 50’lerdeki Rock’n Roll’un devrimciliği ise sadece o güne kadar evlerine akşam altıda giden çocukların daha geç gitmeye başlamasından ibarettir.” (Sf.5)



Yazar kitabın ilk yarısını (yaklaşık 50 sayfa)Rock müziğin geçmişine ayırmış ve ilgi çekici anekdotlarla anlatıyor. Müzik türünün önce Blues ile başlayıp evrilerek Rock’n Roll haline gelişi; oradan türün dallanması, ardından Heavy Metal’in ve Rock müziğin altın çağına, oradan da tıkanma dönemine, Punk müziğin yükselişi ve ardından gelen sürece önemli notlarla değindikten sonra “Günümüzdeki Rock Dinozorları” başlığıyla bu faslı tamamlayan yazar, kitaba adını veren “Rock Sözlüğü” kısmına geçiyor.

Her ne kadar adından beklendiği gibi binlerce sayfalık bir sözlük yerine 100  sayfalık bir kitapla karşı karşıyaysak da bu, beklentiyi karşılamadığı anlamına kesinlikle gelmiyor. 

Okuyucuyucu sıkmayan ve kendisini okutan kısa kısa notlarla eğlenceli bir çalışma olarak da nitelendirilebilecek olan bu çalışmanın yazarı Solmaz, aralara küçüklü büyüklü görseller de ekleyerek okunurluğu artırıyor.




Arka Kapak/Tanıtım


İki bölümden oluşan bu kitabın ilk bölümünde, blues, blues'dan rock'a geçiş ve rock'un gelişimi anlatılıyor. İkinci bölümde, gitar markalarından rock festivallerine, terminolojiden rock jargonuna, türlerine kadar rock'la bir biçimde ilgili birçok şeyi kapsayan 200'ün üzerinde maddesi olan bir sözlük var. Metin Solmaz, 9 Mayıs 1969 günü gece yarısı civarında doğar. Müziğe olan ilgisi çok küçük yaşlarda belirir ve önce radyo çalmayı, hemen akabinde de kasetçalar kullanmayı kursursuz bir biçimde öğrenir. Onun bu olağanüstü yeteneklerinin müzik endüstrisi tarafından fark edilmesi uzun sürmez ve kendisine para karşılığında plak vermeye başlarlar. Müzik endüstrisinin yağlı geçim kaynaklarından biri olan Metin Solmaz, her nedense 1990 yılı civarında bu mevzuda yazılar yazmaya başlar ve muhtelif yayınlar tarafından ciddiye alınır. Durum karşısında havalara giren Solmaz, "Rock Dünyasında Kenardaki Milyonerler" adında bir de tuhaf kitap yazar. Bu tashihlerle dolu kitabının kaynakçası ve birkaç şarkı sözü yayınevi tarafından yok edilince sinirlenir ve kendini bir süre Çalıntı dergisi editörlüğüne verir. Sonra, çok sevdiği Müzik dergisini çıkarır ve altı sayı sonra batırır. 1996 sonunda, yine Pan Yayıncılık'tan "Türkiye'de Pop Müzik" isimli kitabı yayınlanır. Şu sıralarda kendini siberalem'e vermiş durumda. Ispanaklı pide, Salinger, Ankara, Nemeçek, Dylan, Yeni Rakı, Limonlu roka, miskinlik ve annesi bu hayatta en sevdiği şeylerdendir.

Nerede Bulurum?



Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.